Skip to main content

Prof. Dr. Dézsi Csaba András

Dr. Dézsi Csaba András vagyok, 2020-óta Győr város polgármestere. Engedjék meg, hogy bővebben bemutatkozzam.

Szülővárosom – Győr

Győrben születtem 1962 augusztusában, szüleim, testvérem és gyermekeim is orvosok. Feleségemmel, Verával hosszú idő óta boldog házasságban élünk. Nádorvárosban, a Lahner György utcában nőttem fel. Az általános iskolát a Gárdonyi Géza Általános Iskolában, a középiskolát a Zrínyi Ilona Gimnáziumban végeztem el. Ezt követően a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán szereztem diplomát. Jelenleg is Győrött, Nádorvárosban élek. Nyolcéves korom óta cselgáncsozom, a Győri Dózsa színeiben versenyeztem.

Lassan 30 év közszolgálat a Győriekért

Az önkormányzati politikába 1994-ben léptem be, amikor Nádorváros egyéni önkormányzati képviselőjévé választottak. Azóta is megszakítás nélkül a győriekért dolgozom. 1998 és 2002 között Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere voltam. Alpolgármesterként a kultúra, az ifjúságpolitika és a kormánnyal való kapcsolattartás is a feladataim közé tartozott. 2020. január 26-án Önök szeretett városunk polgármesterévé választottak, innen is köszönöm a támogatásukat. Első intézkedéseim közé tartozott a Környezetvédelmi Bizottság felállítása. A környezetvédelmi programról itt olvashatnak bővebben.

Az oktatásért

A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja vagyok 2021 óta, ahol azért dolgozunk, hogy a Széchenyi István Egyetem kiemelkedő maradjon országosan. Mindemellett a SZE oktatója vagyok, valamint részt veszek az orvostanhallgatók graduális és posztgraduális képzésében. Orvosi témában publikációm közül leginkább ismert az „Amit a pacemakerről tudni kell”.

Harc az életért! – avagy azért, hogy továbbra is dobogjon a szív 

Feleségemmel, Verával közösen hoztuk létre a Győri Szívcentrumot, ahol vezető asszisztensként dolgozott egészen nyugdíjazásáig. Munkánknak is köszönhetően indult el Győrben a szívkatéterezés, mely biztosítja a szívinfarktusos betegek 24 órás azonnali ellátását, ezzel az országos sürgősségi betegellátást is elősegítjük.
A kórházi munka mellett betegfelvilágosító cikkeket is írok számos vármegyei napilap hasábjaiba és azok internetes portáljaira. 

Sport

A judo 8 éves korom óta meghatározza a világlátásomat és életszemléletemet. Fontosnak tartom a városi nem csak verseny-, hanem tömegsport támogatását is, hiszen a mozgáshoz való hozzáférést véleményem szerint minden Győrinek biztosítani kell. 2001 óta a Magyar Judo Szövetség alelnöke vagyok, valamint 2002-óta a Magyar Olimpiai Bizottság tagja. 2012-ben a Magyar Judóért végzett munkámat aranyfokozatú oklevéllel is megköszönték.

Mivel a sporton belül a judo kiemelt helyet foglal el a szívemben, így különösen büszke vagyok arra, hogy 2024-ben Győr biztosította a helyszínt A European Open olimpiai kvalifikációs versenynek, mely hazánkban első alkalommal került megrendezésre. Ebben az évben öt kiemelt jelentőségű nemzetközi eseménynek adunk otthont, ezért az Európai Judo Szövetség Győr városának adományozta az Európai Judováros elismerést.

Prof. Dr. Dézsi Csaba András