Skip to main content

A versenysport mellett kiemelten támogatjuk a szabadidősportot is! Célunk, hogy minél több gyermek sportoljon.

Gyermek- és tömegsport

Hiszünk abban, hogy a sport elengedhetetlen része a egészséges életmódnak és a közösség építésének. Ezért a város egy komplex sportfejlesztési stratégiát dolgozott ki, amely különös hangsúlyt fektet a gyereksport és a tömegsport támogatására.

Szakértőnk

Görbicz Anita

A Győri Audi ETO KC elnöke

Életrajz
Kertész Tamás

Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Tanszék egyetemi tanársegéd

Életrajz

Az elmúlt négy év eredményei

Sportcélú támogatások

Pályázat útján 2020-ban 87 egyesület 290 millió forint támogatásban részesült. 2021-ben 91 egyesület 167 millió forint támogatási összeget kapott. 2022-ben – a covid-járvány, és a brutális áremelések hatásának ellenére is – 6 és fél millió forintot nyert el 18 egyesület. 2023-ban 42 szervezet 169 millió forintban részesült.

A beérkezett kérelmek alapján 2020-ban 71 millió forintot adtunk 14 egyesületnek. 2021-ben 50 millió forintot juttattunk 15 egyesületnek, tavaly pedig 7 millió 700 ezer forintot használhatott fel a kérelmek elfogadásának eredményeként 10 egyesület.

A három évben szponzorációs úton 696 millió forintot használhattak fel a győri egyesületek. Létesítményhasználatra eddig 598 millió forintot költött az önkormányzat.

Beruházásaink

Győr egyik legfontosabb utánpótlás nevelő bázisa, a Móra Iskola, illetve a Sport és Kreatív technikum modern, műanyag borítású kültéri kézilabda pályát kapott 2021-ben.

Az évek óta elhagyatottan álló Grabo sátor kívül-belül megszépült, új funkciót kap, a verseny- illetve a szabadidő sport szolgálatába áll.

Két városrész, Pinnyéd és Adyváros lakói is birtokba vehették a minden mozgási igényt kielégítő
szabadtéri fitness parkjukat.

Hetven millió forint értékű kültéri kézilabda pálya épült a Fekete iskola területén.

A Győri Szakképzési Centrum Móra Ferenc Sportiskolai Általános Iskola és Szakgimnázium tanulói számára korszerű burkolatú szabadtéri kosárlabda pálya létesült.

Legfontosabb sportrendezvényeink

2020

Győrben rendeztük meg a Kézilabda Diákolimpia Országos döntőjét.
Ugyanebben az évben az Ökölvívó Magyar Bajnokságnak adtunk otthont, több mint 160 versenyző részvételével.
A járványügyi helyzet kihirdetésével a többi sportrendezvényt le kellett mondanunk.


2021

Az Alcufer Stadionban rendeztük meg az U21-s Labdarúgó EB több csoportmérkőzését.
Női kézilabda olimpiai selejtező torna helyszíne volt városunk.
Győrben rendeztük meg a Rövidtávú Tájékozódási Futás Országos Bajnokságát.
A tornászok 2021-es hazai versenyszezonja Győrben zárult, a Mesterfokú Tornászbajnoksággal.
A sportlövők három megmérettetését is Győr fogadta.

2022

Az év győri sportolói díjkiosztó ünnepségen ismertük el az esztendő legjobbjait.
Megrendeztük a női teke Bajnokok Ligájának négyes döntőjét.
Az U 18-as Női Jégkorong Világbajnokságnak a győri Nemak Jégcsarnok adott helyet.
Az Olimpiai Sportparkban került sor a XXIII. Nyílt Masters Judo Magyar Bajnokságra.
Az győri Ifjúsági Asztalitenisz Világfesztiválon húsz országból 232 fiatal öt korosztályban mérkőzött meg.
Európai Judo Unió Ifjúsági Európa Kupát rendeztünk.
A XI. Családi Tavaszi Sportnapon rengeteg ember vett részt a Barátság parkban.
Újra elstartolt az Arrabona Futófesztivál.
Sport és egészségnapot szerveztünk városunkban.

2023

Januárban díjaztuk a város sportcsillagait a Zsinagógában.
Az Audi Arénában rendezték a Férfi Magyar Kupa 4-es döntőt.
Idén is megrendeztük a Tavaszi- és Őszi Sport és Egészségnapot.
Három nagyobb futóversenyt rendeztünk.
Ismét az Olimpiai Sportpark adott otthont az Atlétikai Diákolimpia országos döntőjének.
A Magyar Masters Judo Bajnokságon mérték össze magukat a sportág legjobbjai.
Szeptemberben a 61. Rába Kupának adtunk otthont.
A III. Győri Klíma Expo mellékrendezvényeként a WHB – II. Győri Zöld Futáson több mint 500 futó vett részt.

2236

forint sporttámogatás összesen

40

több sportrendezvény három év alatt

Az egészséges életmód a közösségi összetartozás egyik legfontosabb eszköze számunkra!

Szakértőink bemutatása

Kertész Tamás

Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Tanszék egyetemi tanársegéd

Pedagógus szakembernek vallom magam, aki az oktató nevelő munka szinte teljes spektrumán dolgozott, hosszabb rövidebb ideig. Alapdiplomámat 1995-ben szereztem Szombathelyen, biológia-testnevelés szakon. A tanulás mellet az életem szerves részét képezte a sport és jelenleg is nagy szerepet játszik abban. Hatéves koromtól versenyszerűen kosárlabdáztam. Voltam korosztályos válogatott, nyertem EB bronzérmet 1983-ban, játszottam Körmenden, a Falcóban és ZTE-ben is. Ezt követően két évtizedig Siófokon éltem és dolgoztam tanárként és edzőként. Itt kerültem szorosabb kapcsolatba a fogyatékkal élő embertársak világával, ami olyan mély benyomásokat tett rám, hogy mai napig elkötelezett híve vagyok támogatásuknak, értékeik nagy nyilvánosság elé tárásának.
2015-ben kerültem Győrbe, feleségem győri születésű, így Győri KC kosárlabda club többszöri megkeresésére már nem tudtam és nem is akartam nemet mondani. A Győr Város hangulata, támogató attitűdje hamar megerősített abban, hogy itt szeretnék letelepedni. A beilleszkedésemet a kosárlabda családon túl, nagyban támogatták a győri szakemberek és pedagógus kollégák, akiknek nem lehetek elég hálás támogatásukért. Például Dr. Gönczöl László tanár úr (nyugdíjazatott főiskolai tanár SZE) – Laci bácsi vált az egyik mentorommá, és rengeteg ajtót nyitott meg számomra ajánlása. Vele közösen alapítottuk meg az EMBERsÉG DSE-t és a FODISZ megyei tagszervezeté váltunk. Az egyesületünk célja a fogyatékkal élő embertársaink sportolási szokásainak támogatásként fogalmazható meg legegyszerűbben, amit három dimenzióban valósítunk meg, A diáksportban, a szabadidősportban és a versenysportban egyaránt igyekszünk a tankötelesek számára versenyeket és programokat szervezni. Tanár úr szakmaisága, életszeretete, vitalitása és alázat számomra a lehető legnagyobb inspirációt adta. Az általa képviselt értékek tovább örökítése halálát követően még fontosabbá vált számomra. Őt azt hiszem lehetetlen pótolni, de a helyettesítésével megpróbálkozom. Szerencsésnek vallom magam, mert a sport révén megtanultam a csapatban gondolkodást és itt Győrben jó csapatjátékosokra leltem, a legkülönbözőbb szinteken (közvetlen munkatársak, tankerület vezetése, Széchenyi Egyetem és szerencsére az Önkormányzattal is). Jó érzés bírni a bizalmat, és megtapasztalni a be- és elfogadást, amit Győr Városa az első pillanattól kezdve biztosított irányomban. A légkör tudásom mélyítésre ösztönzött, először elvégeztem MsC képzést a Széchenyi István Egyetemen, majd jelentkeztem az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Neveléstudományi Doktori Iskolájába, ahol tudományos fokozatszerzésemet végzem. Reményeim szerint az idei esztendőben, sikerül PhD cím megszerzése. A mozgás alapú tanulás támogatást kutatom, ami nemcsak a többségi társadalom számára lehet hasznos, hanem a különleges bánásmódot igénylők tananyag elsajátítást is nagymértékben javíthatja különböző műveltségterületeken.
Lokálpatriótaként mindig is fontosnak tartottam a lakóhelyemen élő közösségek szemléletének formálását, az egészségtudatosságuknak fejlesztését, az integrált és inkluzív sport/programok szervezést. Siófokon a Siófokért Emlékéremmel ismerték el közösségépítő tevékenységemet. A Széchenyi István Egyetem delegáltjaként elfogadhattam Dézsi Csaba András polgármester felkérését, hogy tapasztalataimmal segítsem Sportügyi Tanácsadó Testület munkáját. Idén pedig a Győr Sportjáért kitüntető címet vehettem át a fogyatékkal élő embertársak érdekében végzett munkám elismeréseként. Ez a munka nem valósulhatott volna meg a támogató légkör hiányában. Köszönöm ez úton is.
Számos új élményhez sikerült juttatni az Egyesületünk célközönségét. Szerveztünk jótékonysági futást (Összefogunk – Összefutunk néven); évről évre 8-10 Diákolimpiai versenyt (5 megyei intézményünk tanulóinak), rendszeres szabadidő programokat (ősz-és tavaszi sorversenyek formájában), Mikulás napokat. Aktív szerepet vállaltunk a Szívügyünk a mozgás, a Sport összeköt rendezvénysorozat megvalósításban. Kirándulásokat szervezünk gyerekeinknek: Family Park, Budaörsi Kosárlabda Múzeum, a 2023. évi Forma1 Magyar Nagydíjra is eljutottunk 20 szerencsés kíséretében. rendszeres résztvevői vagyunk a Városi Sport-és Egészségnapnak.
Ahogy a felsorolásból is kitűnik, aktívan telnek egyesületünk hétköznapjai. De természetesen ez megéri, mert pénzben nem mérhető ellenszolgáltatást kapunk gyermekeink mosolyában, kacagásában, kollégáink tekintetében. Nagy álmom, hogy a városban az EYOF mintájára szervezzünk egy fesztivált, ahol a sérült és fogyatékkal élő fiatal sportolók mutathatnák meg értékeit nemcsak a sport területén, hanem nemzetük kultúráját is városunkba hozva, mert hiszek abban, hogy a SPORT MINDENKIÉ!

Görbicz Anita

Győri AUDI ETO KC elnöke

Görbicz Anita sportolói pályafutása rengeteg mindenre tanított meg többgenerációnyi kézilabdázót: tiszteletre, alázatra és elhivatottságra. 
Páratlan karrierjének és sikereinek köszönhetően igazi példaképévé vált a hazai és a nemzetközi sporttársadalomnak, így aktív sportolói pályafutása lezárását követően is hiteles személyiség maradt. Igazi lokálpatrióta, hiszen felejthetetlen pillanatait a válogatott mezen kívül kizárólag a Győri ETO Kézilabda Club zöld-fehér színeiben élte át. 

A kézilabda sportág technikai és taktikai ismereteit mesterien elsajátította, művelte – látványos megmozdulásai, fantasztikus passzai és káprázatos góljai felejthetetlenül beleíródtak a sportág történelmébe, megannyi szurkolót boldoggá téve.  
Tízévesen kezdett kézilabdázni Győrben, a Balázs Béla ÁMK-ban, majd tizenhét éves korától már folyamatos játéklehetőséget kapott az élvonalban. A Győri ETO Kézilabda Club nemcsak a nevelőegyesülete, hanem egy olyan biztos bástyája, mely végigkísérte fejlődését és kiteljesedését, hiszen egész élsportolói pályafutását ezen egyetlen klub kötelékében töltötte. 
Válogatottként 2001-ben junior világbajnoki ezüstérmet szerzett, 2002-ben került be a felnőttválogatott keretébe. Válogatottbeli legjobb eredménye a 2008-as pekingi olimpián elért negyedik helyezés. 
2005-ben a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (International Handball Federation, IHF) a világ legjobb női kézilabdázójának választotta. 
Klubszinten a 2013-as év hozta meg az áttörést karrierjében, ugyanis az együttes az irányításával elnyerte a hőn áhított BL-győztes címet. 
2017 decemberében jelentette be visszavonulását a válogatottbeli szerepléstől – 233 válogatott mérkőzést és nemzeti színekben szerzett 1111 találatot követően. (Ezzel a teljesítménnyel a legtöbb válogatott gólt szerző női kézilabdázóvá vált.) Érdemei elismeréséül a Magyar Kézilabda Szövetség visszavonultatta Anita mezszámát, a 13-ast. 
2018. szeptember 19-én a Magyar Kézilabda Szövetség a női szakágért felelős elnökségi taggá választotta Görbicz Anitát. (Dr. Kocsis Máté elnökségét követően, a 2023. április 14-től regnáló Ilyés Ferenc vezetése alatt már második mandátumát tölti a posztján.) 
Nem távolodott el azonban sokáig a magyar női kézilabda-válogatottól, hiszen 2020 februárjától tanácsadói pozícióban segítette a nemzeti együttes munkáját. Közreműködésével a női csapat kiharcolta a 2020-as tokiói olimpiai részvételt, így 2008 után ismét képviseltették magukat a sportág legjobbjai között. 
2021. június 4-én, a Mosonmagyaróvár ellen játszotta utolsó mérkőzését a Győri Audi ETO KC színeiben. Az egyesület a találkozót követően visszavonultatta 13-as mezszámát. 
Aktív évei lezárásával azonban nem búcsúzott véglegesen szeretett sportágától és klubjától, 2021. július 1-jétől sportigazgatói feladatkör betöltését vállalta, majd 2022. április 5-től az egyesület elnöki megbízatását is elfogadta. 
Magánéletében is szorgosan tevékenykedik a sportág népszerűsítésén, ugyanis Iváncsik Tamással közösen útjára indították saját, győri székhelyű nyári kézilabdatáborukat, melyet 2023 nyarán már ötödik éve rendeztek meg nagy sikerrel, hogy figyelemmel kísérhessék és felfedezhessék a tehetséges növendékeket.
Fejlesztési és együttműködési lehetőségek Győr város sportjáért:
A Széchenyi István Egyetemmel szoros együttműködésben a hallgatói aktivitás növelése a sportolás és a sporteseményeken való részvétel vonatkozásában. 
A helyi sportegyesületekkel közösen sportágválasztó eseménysorozat szervezése, melynek keretében nemcsak az élsportra alkalmas tehetségek, hanem a szabadidősportolók létszáma is növelhető.