Skip to main content

Hisszük, hogy minden család a városunk jövője!

Az ország gyermek- és családbarát városa

Győr városa büszkén vállalja azt a szerepet, hogy a gyermek- és családbarát környezet megteremtésének élenjárója Magyarországon. Az alábbiakban bemutatjuk stratégiai terveinket, melyek célja, hogy Győr valóban a gyermek- és családbarát élet központjává váljon.

Szakértőnk

Szöllősi Zoltánné

Feleség, anya, nagyanya, pedagógus.

Életrajz

Az elmúlt négy év eredményei

Városunk játszótereit úgy alakítottuk ki, hogy biztonságos és szórakoztató környezetet nyújtsanak a gyermekeknek. Nagy hangsúlyt fektetünk a játszóterek karbantartására és fejlesztésére, fokozottan figyelünk a játékok biztonságos kialakítására. Polgármesterségem első intézkedései közé tartozott, hogy napvitorlákat helyeztünk ki a játszóterek fölé, így a nyári időszakban is tudnak kellemesen pihenni a gyerekek és szüleik. Terveink között szerepel új játszóterek létesítése és a meglévők modernizálása, hogy még jobban kiszolgálják a győri családokat.

Győrkőcfesztivál Győr városának egyik legnépszerűbb és legnagyobb rendezvénye, amelyet kifejezetten a gyermekek és családok szórakoztatására szervezünk meg. Az esemény számos interaktív programot, játékot és előadást kínál a gyermekek számára. A Győrkőcfesztivál lehetőséget biztosít a családoknak, hogy együtt töltsenek időt, megismerjék a város kulturális és művészeti kínálatát. A fesztivál idején Győr központja hatalmas játszótérré válik, a parkok és terek gyermekbarát zónákká válnak, ahol a családok biztonságosan szórakozhatnak. A Győrkőcfesztivál mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy Győr még inkább gyermek- és családbarát várossá váljon, és bizonyíték arra, hogy a város elkötelezett a minőségi családi programok iránt.

Az RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdő nemcsak wellness-szolgáltatásokat kínál a felnőtteknek, hanem tökéletes kikapcsolódást is biztosít a gyermekes családok számára. Gyerekmedencék, és Európa egyik legnagyobb spray-parkjában vízi játékok szolgálják a legkisebbek kikapcsolódását. A győri és máshonnan érkező családok jelentős kedvezményekkel vehetik igénybe a szolgáltatásokat és számos családbarát program várja a pihenni vágyókat.

A Generációk Zöld belvárosa nevű projekt keretében a Generációk Házában egy izgalmasabb és színesebb közösségi helyet alakítottunk ki, ahol szakkörök, csoportfoglalkozások tartása mellett számos más program is várja a látogatókat. A felújítás során a belső udvar teljes fedést kapott. A házba liftet is építettünk, így az intézmény még több látogató számára vált könnyen megközelíthetővé. A tetőtérben négy újabb termet hoztunk létre, így még több csoportnak és foglalkozásnak adhatunk teret. A közösségi tér nem csupán az aktív fiataloknak, hanem a nyugdíjasklubok számára is otthont biztosít. Az intézmény vezetői szervezték a városi gyermeknapot az Aranypart II.-n, ahol 2023-ban közel 6.000 gyermek vett részt. A nyári időszakban a házban és külső helyszínen szervezett táborokkal várják a gyermekeket. 

70

játszótérre helyeztünk napvitorlát

5424

füzetcsomagot osztottunk ki

Kapcsolódó projektek

Folyamatban lévő fejlesztések

1. Spartacus csónakház felújítása, családbarát szabadidő központ

A projekt elsődleges célja, hogy Győrben, a Radó-szigeten álló, 9647 műemléki törzsszámú, ikonikus Spartacus csónakház felújításra kerüljön és új funkciókat lásson el, kiszolgálva a helyiek és a Győrbe látogatók igényeit. A műemlékvédelem alatt álló épület kivételesen nagy szimbolikus és környezetformáló jelentőségű a város történetében, értékmegőrzés céljából fontos annak helyreállítása és új értékek megteremtésével, élettel való megtöltése. További célként fogalmazható meg a csónakház helyéül szolgáló Radó-sziget felszín-, illetve mederrendezési feladatainak ellátása, parkosítása.

2. Továbbfejlesztjük játszótereinket

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minél teljesebb életet biztosítsunk minden gyermek számára, beleértve azokat a fiatalokat is, akik különböző fogyatékosságokkal élnek. Ennek érdekében a város a következő időszakban különös figyelmet fog szentelni játszótereinek további fejlesztésére, különös tekintettel a sérült gyermekek integrálására.
Az önkormányzat célja, hogy minden gyermek számára biztosítsa a játék örömét, és olyan közösségi tereket alakítson ki, ahol a gyerekek megtanulhatják, hogy a sokféleség és az inkluzivitás értékek. Ezért olyan játszóterek létrehozását tervezzük, amelyek minden gyermek számára hozzáférhetőek és élvezhetőek, függetlenül fizikai képességeiktől.
A fejlesztések középpontjában olyan játékeszközök állnak, amelyek mind a mozgássérült, mind a nem sérült gyermekek számára biztonságosak és szórakoztatóak. Ez magában foglalja a kerekesszékkel hozzáférhető homokozókat, a speciálisan tervezett hintákat és mászókákat, valamint a vizuálisan és hallássérült gyermekek számára kialakított interaktív játékelemeket.

Olyan várost szeretnénk, ahol minden gyermeknek, függetlenül képességeitől, lehetősége van arra, hogy teljes értékű életet éljen és aktív részese legyen a közösségnek.

Olyan várost szeretnénk, ahol minden gyermeknek, függetlenül képességeitől, lehetősége van arra, hogy teljes értékű életet éljen és aktív részese legyen a közösségnek.

Szakértőnk bemutatása

Szöllősi Zoltánné

Feleség, anya, nagyanya, pedagógus.

A magánéletem, a munkám a gyerekekhez, s ezáltal a családokhoz is kapcsolódik. Négy évtizedes pályafutásom – amely a Győri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskolához köt – alatt megtapasztaltam a szülők mindennapi örömeit, aggódásait, problémáit, élvezhettem bizalmukat, s legjobb tudásom szerint segítettem őket, ha szükség volt rá.
Győri vagyok.
Győrben születtem, alapfokú tanulmányaimat is itt végeztem. Tanítói diplomám megszerzése is ehhez a városhoz köt. További diplomáim is a nevelés-oktatás feladataihoz kapcsolódnak. 
A nagy családi események is a városhoz fűződnek, itt mondtam igent a lánykérésre, s aztán anyakönyvvezető előtt is. Gyermekeim, unokáim is itt születtek. Lányaim – akikre nagyon büszke vagyok – szintén olyan hivatást választottak, ahol emberekkel foglalkoznak, segítik őket. Az egészségügyben és az igazságszolgáltatásban dolgoznak. 
Imádok az unokákkal együtt lenni, a kiskamasz kortól az óvodásig, s remélem, hamarosan az újszülött korig tapasztalhatom meg a mindennapi csodákat általuk. 
Szeretek olvasni, kertészkedni. Szívesen segítek a hozzám fordulóknak.
Továbbra is fontos számomra az önképzés, önfejlesztés többek között az idegen nyelv, a zene területén. A sport mindig kiemelkedő szerepet játszott az életemben. Tudatosan törekszem arra, hogy a későbbiekben több időt tudjak erre fordítani.
Bízom benne, hogy tapasztalatommal, elkötelezettségemmel egy nagy közösség – a városban élő családok – érdekeit tudom méltóképp szolgálni.