Skip to main content

Győr a kultúra otthona

Kultúra

Befogadó, nyitott, európai, ugyanakkor ízig -vérig a győri hagyományokra épülő, rendkívül erős kulturális élet zajlik Győrben. Minden évszakban találhatunk kedvünkre való előadást, koncertet, társadalmi eseményt, tárlatot, kisebb és nagyobb kultúrestet. A belváros kis épületeiben olyan előadások vannak, amelyek kis közösségnek meghitt, tematikus esteket kínálnak. Könyvtáraink, levéltárunk, épített értékeink, legendáink tesznek minket, győri embereket a kulturális térkép kellős közepébe, a szívébe.

Szakértőink

Dr. Bakos-Kiss Gábor

Jászai Mari-díjas színművész, rendező, egyetemi adjunktus, a Győri Nemzeti Színház igazgatója

Életrajz
Fűke Géza

Igazgató, Győri Filharmonikus Zenekar

Életrajz
Kocsis Rozi

Bábművész, Igazgató

Életrajz
Velekei László

Seregi- és Harangozó-díjas, Érdemes művész igazgató, koreográfus, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke

Életrajz

Az elmúlt három év eredményei

Világsztárok és hazai kedvencek Győrben

Polgármesteri ciklusom alatt a kultúrában a nagy tömegrendezvények kedvelői és a rétegkultúrát kedvelő emberek is világhírű művészekkel, emlékezetes előadások sorozatával, koncertekkel és fesztiválokkal találkozhattak az elmúlt három és fél évben. Jótékonysági hangversenyt adott Plácido Domingo a Győri Filharmonikusok közreműködésével. A világ rengeteg országában élőben közvetített koncertet a Covid-járvány idején áldozatosan, hősiesen szolgáló egészségügyi dolgozóknak ajánlotta.

Nagy sikert aratott a Győri Filharmonikus Zenekar vizes farsangi koncertje sok humorral az Aqua Sportközpontban. 2022-ben a Bartók Tavasz győri rendezvényén a világhírű operaénekes, Ramón Vargas is közönség elé lépett.

A Győri Filharmonikusok művészi színvonala, ötletes, változatos programja miatt is egyre népszerűbb, elismert együttes, mely nemcsak a koncerttermekben játszik, hanem kimegy a közönség közé, a Széchenyi téren például a Voices Operagálának is emlékezetes szereplője volt. Az Audi Arénában és az Egyetemi Csarnokban rendszeresen koncerteznek filmzenék repertoárjából. Talán a legjelentősebb ilyen esemény Péter Bence zongoraművésszel volt az Arénában, ahol felcsendültek többek között Queen-slágerek, valamint népszerű filmzenék feldolgozásai is.

Live in Győr” Steve Hackett lemez

A rocklegendák közül az Iron Maiden énekese, Bruce Dickinson, és a Deep Purple basszusgitárosa, Roger Glover az év koncertjét játszotta az Audi Arénában, de Stewart Copeland (The Police) és a győri fellépéséről már lemezt is kiadó Steve Hackett (Genesis) emlékezetes játékát is hallhatta a közönség. A Djabe zenekar és Steve Hackett gitáros közös lemeze Live in Győr” címmel jelent meg a piacon. Szinte minden jelentős hazai együttest vendégül látott a város. 

Színházi társulatot hoztunk létre Győrben

Nagy eredmény, hogy Győr kulturális intézményei közül azok is magas színvonalon tudtak működni az önkormányzat jóvoltából, melyek üzemeltetése nem tartozik az önkormányzat kötelező feladatai köré. Senkinek nem fordult meg azonban a fejében, hogy ezekről az együttesekről lemondjon, vagy működésüket szűkítse. Jelentős és örvendetes változások történtek Győr kulturális életében az elmúlt három és fél évben. 

A Győri Nemzeti Színház korábban megbízási jogviszony keretében foglalkoztatta színművészeit. Ez a Covid-járvány idején egzisztenciális bizonytalanságot okozott a művészeknek, mivel az előadások elmaradása miatt bevétel nélkül maradtak.  A járvány okozta nehéz pénzügyi helyzetben is elértük, hogy a Győri Nemzeti Színháznak önálló, főállásban foglalkoztatott társulata legyen.
A színház az energiaválság okozta gazdasági helyzetben is maradéktalanul teljesítette a nemzeti minősítéshez szükséges kötelezettségeit, és növelni tudta a színházba látogatók számát.  Méltó emléket állított Boldog Apor Vilmos mártír püspökünk életének és munkásságának, akinek a hősiességével, humanizmusával a fiatalok is megismerkedhettek nemcsak a színház falain belül, hanem a Káptalandombon megtartott ősbemutató keretében is.

2023-ban első alkalommal került – hagyományteremtő szándékkal – megrendezésre az I. DUNA FESzT – Duna Nemzetközi Színházi Találkozó a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretein belül, amelynek során Budapest után a legtöbb nemzetközi előadást Győrben láthatta a publikum. 

A Győri Balett iránti nemzetközi és hazai érdeklődés fokozódott. A társulat rendszeres előadója a MÜPA-nak, a Nemzeti Táncszínháznak, és külföldön is sokat turnézik. Alkotói sorra nyerték el a rangos hazai és nemzetközi díjakat. Az egész társulatnak köszönhető a nagyon népszerű, az egész várost megmozgató nyári táncfesztiválok megszervezése.

A Vaskakas Bábszínház megőrizte közönségét, és új látogatókat szervezett. A nehéz pénzügyi helyzetben is megrendezte a város a Győrkőcfesztivált, melyben a bábszínház vezetői, művészei nélkülözhetetlenül közreműködtek.

A Vaskakas Bábszínház

Van a belváros szívében, a „győri Broadwayen” egy több mint 6.000 bérletesnek játszó, elsősorban gyerekeket megszólító, de felnőtteknek szóló produkciókat is színpadra állító, befogadó színházművészeti központ. A neve a Vaskakas Bábszínház. Társulata a magyar bábművészet élvonalába „dolgozta be” magát az elmúlt évtizedekben. Évente mintegy 550 előadást játszanak 150.000 néző előtt, a belvárosi bábszínházzá átalakított épületben.
2021-ben 30. születésnapját ünnepelte a társulat. Felnőttkorba lépett a megye egyetlen bábművészeti műhelye. A Vaskakas jelenlegi életszakaszában már megtalálta helyét szűkebb-tágabb környezetében, Győr város művészeti életében, s a hazai bábművészet palettáján.
A Vaskakas Bábszínház 17 éve a Győrkőcfesztivált is jegyzi mint főszervező, mely többször elnyerte a „Kiváló Művészeti Fesztivál” minősítést. Az ország legjelentősebb, 300.000 látogatót generáló, családokat megszólító összművészeti fesztiválja a régió legjelentősebb rendezvényévé vált.
A nézőszámok a közönség szeretetét, a hazai és külföldi meghívások a szakma figyelmét, a jelentős támogatás pedig a fenntartó önkormányzat bizalmát, megbecsülését jelzi.

Munkácsy-kiállítás Győrben

Sok, izgalmas rendezvény mellett a Rómer-múzeum szervezte meg a nagyközönség számára az évtized kiállításaként a Munkácsy Győrben – Válogatás a Pákh-gyűjteményből című tárlatot. A kiállítás átfogó képet nyújtott Munkácsy Mihály festészetéről, hisz a korai képektől kezdve a drámai erejű alkotásokon, a barbizoni ihletésű tájképeken és a szalonképeken át a nevezetes Krisztus-trilógiához készült előtanulmányokig a mester minden művészi korszaka képviseltette magát az anyagban. A Rómer-múzeum továbbá a vár visszafoglalásának 425. évfordulója alkalmából kiállítást rendezett a Magyar Ispitában, ahol végig lehet követni a végvár török kori ostromait, valamint Pálffy Miklós félvértje is megtalálható, aki a hadműveletekben jelentős szerepet játszott. A sok-sok dokumentumnak és interaktív elemnek köszönhetően sok-sok iskolás számára adhat helytörténeti ismereteket is.

Zenei tehetségkutatót indítottunk

Mi indítottuk el a Színpadra fel! névre keresztelt zenei tehetségkutatót, amin keresztül több mint ötven nevező mérkőzött meg egymással.

Győr 750 forint

A királyi várossá válásunk 750. évében pedig egész különleges kulturális programsorozattal ünnepelt Győr. Többek között a Magyar Nemzeti Bank is egy 750 forintos fizetőeszközt bocsátott ki Győr és az évforduló tiszteletére.

Városi koncertek

A nyárnyitó, -esti és -záró koncertek színességét és változatosságát a tények mutatják meg a legjobban. A 2020-as nyár programjainak nagy részét eltörölte a Covid, 2021-ben többek között a Republic, a Hooligans, a Tankcsapda és a Slade adott nagykoncertet. 2022-ben a Magna Cum Laude nyitotta a nyarat, valamint az ÚJRADÓ Fesztiválon fellépett az R-GO és Azahriah is. 2023-ban a Quimby gondoskodott a nyárindító ütemekről és akkordokról, fellépett a VALMAR, a Csík Zenekar és Geszti Péter bandája is. A fesztiválok és programok is hozzátesznek ahhoz az élményhez, ami felejthetetlenné teszi a nyarakat és a Győrben töltött időt. Fesztiválokat rendeztünk számos témában, mint katonazenekari, ifjúsági, bor-, fröccsnapok, Barokk Esküvő, Szent László napok…

125 éve szívügyük az olvasás

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér fejlesztése az elmúlt években: modernizáltuk a Herman Ottó utcai Központi Könyvtár felnőttrészlegét, a Gyermekkönyvtárt kibővítettük és teljeskörűen felújítottuk, a központi épület energetikai korszerűsítését hajtottuk végre grandiózus napelempark telepítésével.

Könyvkölcsönző automatát telepítettünk a vidéki buszpályaudvarra, bevezettük a könyvfutár szolgáltatást. Kiadtuk a Fitz József-könyvdíjat nyert Győri képeskönyvet, az ötkötetes várostörténet első kötetét jelentettük meg „Győr története a kezdetektől 1447-ig” címmel.

31

fő lett színházi társulati tag

43363

látogató a Munkácsy-kiállításon

Célunk, hogy a kulturális élet Győrben minél több embernek nyújtson élményt, mindenkihez eljussanak a lehetőségek, színes és sokoldalú kínálatunk vigye jó hírünket a világba!

Szakértőink bemutatása

Dr. Bakos-Kiss Gábor

Jászai Mari-díjas színművész, rendező, egyetemi adjunktus, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Színházművészeti Bizottság elnöke

Messziről jött emberként fogadott be Győr. Nem hoztam mást magammal, csak mi lényegem, a hitem, a szeretetem és a tehetségem. Mást mit is adhattam volna annak a városnak, aminek a feleségem és a hivatalom köszönhetem. 
Szenvedély nélkül lehet, de nem érdemes élni. Szenvedélyesen szeretem a színházat, mondhatni mást nem is szeretek, mint színházat csinálni. 
Különösen szerencsésnek mondhatom magam, hogy mindezt nemzetünk legnagyobb vidéki színházának vezetőjeként tehetem meg, tovább gazdagítva szeretett városunk páratlanul gazdag kulturális életét és örökségét, alkotó művészként, tanárként, igazgatóként, családapaként.

Fűke Géza

Klarinétművész-tanár, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója

Fűke Géza 1971-ben született, dunaújvárosi általános és zeneiskolai évek után középiskolai tanulmányait Kecskeméten, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte. 1992-ben zeneiskolai klarinét, szolfézs és általános iskolai énektanár diplomát szerzett a győri Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd 1995-ben klarinétművész és -tanár diplomáját vehette át kiváló minősítéssel a Zeneakadémián.
1991-től klarinéttanárként dolgozott, oktatott a győri Liszt Ferenc Zeneiskolában, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, a Harmónia Művészeti Iskolában, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban és a csornai zeneiskolában.
1991-től 2005-ig alapító tag művésze volt a Győri Klarinétegyüttesnek, 1990-től 2000-ig szintén alapító tagja a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttesnek, alapító tagja a „Bolero Fúvósegyüttes-Győr”-nek.
1999–2003 között a Győri Nemzeti Színház zenekarának klarinétművésze, kisegítőként rendszeresen játszott a Győri Filharmonikus Zenekarban és a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekarban.
Kamaraművészként tucatnyi hanglemez felvételén működött közre. Művészi munkáját görög, török, francia, német és magyar versenyek első díjaival, nagydíjaival és különdíjaival ismerték el, a világ számos országában Kínától az Egyesült Államokig, Spanyolországtól Norvégiáig mintegy 700 koncerten lépett fel, számos felvételt készített vele a Magyar Rádió, a Magyar Televízió és a WDR3 Köln.
2008 óta igazgatóként szolgálja a Győri Filharmonikus Zenekart, illetve Győr város kulturális életének fejlődését.
2013-ban Győr város kulturális életében végzett magas szintű művészeti tevékenysége elismeréseként Győr Művészetéért Díjjal tüntették ki.
2017-ben a győri zenei értékek kiteljesítése, nemzetközi szintén történő sikeres bemutatása, illetve a Széchenyi István Egyetem zeneművészjelöltek életútját motiváló zenekari munka során megvalósított sikeres együttműködés elismeréseként az egyetem legmagasabb kitüntetésében, a Pro Universitate díjban részesült. Kiemelkedő hangszeres művészi munkáját, valamint a magyar komolyzenei kultúra hazai és külföldi népszerűsítése érdekében végzett példaértékű tevékenységét 2021-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel ismerték el. Családjával Győrben él. Feleségével, Fűke Klárával – aki szintén a zenei pályát választotta hivatásának – három gyermeket – Kristóf, Márton és Barnabás – nevelnek.

2023-ban Vármegyei Prima Díjban részesült.

Kocsis Rozi

Bábművész, Igazgató

Győri vagyok. A néhai Győri Keksz- és Ostyagyár vaníliaillatában nőttem fel a Korányi téren. Máig édes parfümöt permetezek magamra, hisz ennél finomabbat elképzelni sem tudok.
Az „édes gyerekkor” hatása a csodás szüleimnek, testvéreimnek, tanáraimnak, mestereimnek köszönhetően máig kitart, mint a vaníliaillat…
Már a szigeti oviban kiválasztott Ildi néni a színpadra, mesélni, verselni, aztán a Bartók Béla Zenei Általános Iskolában ez folytatódott, kiskórussal, nagykórussal, hegedűvel, zongorával… 
Ahogy reggelente a Rába-parti iskola felé tartottam, s feltárult a Radó-sziget és a kettős híd szépsége, na már akkor fantáziáltam arról, mi lenne, ha egy napra csak a gyerekeké lehetne a belváros… Ebből a gyerekkori álomból született meg évtizedekkel később a Győrkőcfesztivál ötlete…
A Révai-gimnázium az alapos tudás igényét, a szabadon szárnyaló gondolat fontosságát és az egyetemre való felkészítést tette hozzá az eddigiekhez.
Szerencsém volt. A szeretetteljes támogató családommal, a tehetséggondozást komolyan vevő óvodával, a mindent átható zeneiségű iskolával, s a tudást értékelő gimnáziummal is. Csupa elfogadó, támogató, minőségi felnőtt vett körül.
Aztán Pécs következett, a JPTE, s a Bóbita Bábszínház. Az ország legelső vidéki bábszínházában lettem a műfaj szerelmese.
Néhány év múlva, némi kanadai nyelvtanulásnak álcázott kitérő után, visszatértem Győrbe, a gyökereimhez. Bábszínész lettem az épp megalakuló, akkori nevén Győri Városi Bábszínházban. 1992 óta vagyok tagja, 1997 óta igazgatója a Vaskakas Bábszínháznak. Számos magyarországi bábszínházban dolgoztam dramaturgként és rendezőként Veszprémtől Debrecenig, Szombathelytől Miskolcig. Közben elvégeztem a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházelmélet szakát, 2003-ban a színész II., 2011-ben a színész I. minősítést is megszereztem. 2010-ben, a XV. Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztiválon a legjobb színésznő díját kaptam a Kádár Kata Revüben nyújtott alakításért. Munkámat 2006-ban Blattner Géza-díjjal, 2011-ben Győr Művészetéért díjjal, 2021-ben pedig Pro Urbe Győr díjjal ismerték el.

Legbüszkébb mégis arra vagyok, hogy kísérője, résztvevője, szemtanúja lehettem a győri bábművészet felemelkedésének, a Móra parktól a belvárosba költözésig, s hogy vezetője lehetek ennek az országosan is elismert kreatív, progresszív csapatnak, akik Győr művészetének sokoldalúságát, a győri bábművészet értékeit New Yorktól Csengduig hirdették, s akikkel már 16 éve közösen álmodjuk meg, s bonyolítjuk le a több mint 30.000 látogatót vonzó Győrkőcfesztivált.
Győri bábművészként, fesztiválszervezőként, kultúrafogyasztó győri lakosként nagyon izgat, inspirál városunk jövőjén töprengeni, hagyományainkat megújítva, felfrissítve színesíteni a kulturális kínálatot, erősítve ezzel is a városunkhoz való kötődést.

Ezért is érzem nagy lehetőségnek a polgármester úr által létrehozott szakértői csapatban való közreműködést. (A felkérés óta már álmodok is egy hajdanvolt lampionos vízi felvonulásról, Győri Vízikarnevál néven, egy szabadtéri úszó színházról, egy Meseparkról, mely a Győrkőcfesztivál központja lehetne, pihenőstégekről a rakpartokon, belvárosi háztetőkön tucatszám forgó vaskakasokról…)

Velekei László

Seregi- és Harangozó-díjas, érdemes művész igazgató, koreográfus, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke

Tízéves koráig néptáncot és versenytáncot tanult, balett-táncosként a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában végzett. 2020-ban elvégezte a Magyar Táncművészeti Egyetem táncos és próbavezető szakát. Pályafutását 1996-ban alapító tagként kezdte a Magyar Fesztivál Balettben. 1997-től a Győri Balett társulatához került, Győrbe költözött, 1999-ben az együttes magántáncosa lett. 2009-től a táncot befejezve koreográfusként és művészeti asszisztensként dolgozott a társulatnál. 2015 óta a társulat művészeti vezetője.
2020. július 1-je óta a társulat igazgatója.
„Úgy hozta az élet, hogy ciklikusan lehetőségem volt a folyamatos fejlődésre. 1997 óta élek Győrben, vagyok tagja a Győri Balett társulatának. Először mindig ijesztőek voltak a változások, de végül előbbre vittek, jobbá, színesebbé varázsolták az életemet. Voltam tánckari tag, szólista, művészeti asszisztens, próbavezető, koreográfus, művészeti vezető, végül most balettigazgató. Amikor még táncoltam, nem tudtam megfogalmazni, de volt bennem egyfajta nyugtalanság. Imádtam egy Rómeó és Júlia után lejönni a színpadról, azt gondoltam, ez a csúcs! Mégis, az agyam másik irányból is próbálta megközelíteni ezt a hivatást, így lettem végül alkotó. Úgy éreztem, végre teret adhatok a kreativitásomnak, a fantáziámnak. A darabok koreografálása, betanítása közben elkezdtem a táncosok életvitelére is figyelni, az étkezésüktől kezdve a magánéletükig segíteni őket a mindennapokban. Így lettem végül művészeti vezető. Amikor Kiss János igazgató úr bejelentette, hogy kineveli az utódját, a döntésének alapja a Győri Balett volt, nem a személy maga. A táncosok, a műszak, a titkárság, mi itt mindannyian egy közös értéket teremtünk és ápolunk, a Győri Balett eszményiségét képviseljük. 
Társulatunknak fontos a Markó Iván által adott örökség. Most már 44 éve olyan darabokat hozunk létre, melyek művészete nem öncélú, hanem mindig a közönségével válik egy teljes egésszé. Igazgatói pályázatom címében is szerepelt a tradíció és az innováció. Ebben a két fogalomban sűrűsödik az intézmény múltja és jelene, a cél, hogy az örökséghez méltók maradjunk.
A Győri Balett mostani sikere abban rejlik, hogy egy nagyon összetartó családról van szó, hogy elfogadjuk a változást, felelősséget vállalunk a 44 évért és új utakat keresünk. Nap mint nap megkérdőjelezzük munkásságunkat, szem előtt tartjuk a közönség igényeit, egyúttal hozzájárulunk a magyar táncművészet sikeréhez.
A legkisebbek körében is hatalmas a sikerünk. Néhány éve indult el a gyerekeknek szóló Tánci Tánci programsorozatunk, ami akkora érdeklődésnek örvendett, hogy tavaly óta kéthetente előadásokat kell tartanunk. Fontosnak tartjuk az utánpótlás kinevelését és a társadalmi szerepvállalást. Célkitűzésünk, hogy a művészetünk minél nagyobb teret hódítson meg a legfiatalabbak szívében, érzékenyebbek, nyitottabbak legyenek a művészetekre.
A Magyar Táncművészek Szövetségének elnökeként fontosnak tartom artikulálni egy értékrendet, ebben a rendkívül színes táncművészetben a kortársaktól, a klasszikus baletten át egyéb stílusokig. Meg kell mutatnunk, a táncban erő van, és ezt még hangsúlyosabban szeretnénk képviselni a jövőben, hiszen talán ez az egyik legillékonyabb művészeti ág. Ugyanakkor nemzetközi szinten egyfajta zászlóshajója a magyar kultúrának, amit szintén ki kell emelni.
Azt gondolom, elmondhatjuk, hogy a Győri Balett a magyar kultúra egyik nagykövete, rengeteget turnéztunk az elmúlt 44 évben, bejártuk szinte az egész világot, büszkén képviseljük hazánkat, városunkat, de a bázisunk itt van Győrben, itt vagyunk otthon. Azon túl, hogy Győr egy lendületes, innovatív nagyváros, földrajzi és gazdasági szempontból hazai viszonylatban az egyik legversenyképesebb város, mi, itt lakók imádjuk a minket körülvevő folyókat, a csodás panorámát, a sokszínű belvárost, a falakból áradó történelmet, az izgalmas kulturális életet.
Győr kulturális életének egyik főszereplőjeként fontosnak tartom a társintézmények közötti összefogást, együttműködést, ezzel is erősítve Győr város kultúráját. 2020. július 1-je óta a társulat igazgatója.