Skip to main content

Hisszük, hogy a fejlődés is lehet környezetbarát

Intelligens-zöld város

Győr, mint Magyarország harmadik legnagyobb városa, elkötelezte magát amellett, hogy olyan várossá alakuljon, mely ötvözi a technológiai innovációt a zöld tervezéssel és a fenntarthatósággal. Az alábbiakban bemutatjuk Győr önkormányzatának stratégiai terveit az intelligens zöld város koncepció megvalósítására.

Szakértőink

Dr. Drotár István

Központ vezető, Digitális Fejlesztési Központ, Széchenyi István Egyetem

Életrajz
Dr. Torma András

Egyetemi docens, tanszékvezető, Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszék, Széchenyi István Egyetem

Életrajz

Az elmúlt négy év eredményei

Parkolásirányítási rendszer

Létrehoztunk az Útkezelő Szervezet gondozásában egy olyan parkolásirányítási rendszert, aminek általánosságban az a célja, hogy megfelelő időben és helyen tudjon információt szolgáltatni az autóvezetők számára a szabad parkolóhelyek megtalálásában. A valós idejű információt burkolatba épített detektorokkal, vagy a parkolóházakba belépést biztosító sorompókkal, vagy a detektálásra kifejlesztett kamerákkal tudják kinyerni.

A modern közlekedést és parkolást segítő rendszer azért is fontos, mert csökkenthető a parkolóhelyt kereső forgalom a célirányos helymeghatározással, a belváros torlódása, továbbá a légszennyezettség és a helykereséssel eltöltött idő.

A győri parkolóházakban, a Révai utcának a posta előtti szakaszán, valamint az Arrabona udvarban lévő figyelt parkolóhelyeket most egy hamarosan ingyen elérhető applikációban gyűjtöttük össze, térképen ábrázolva.

Az app használatával meg lehet állapítani a szabad parkolóhelyek számát és így könnyen lehet megközelíteni a választott helyszínünket. A GPS-alkalmazás segítségével a helyszínre is navigál az applikáció.

A parkolóházakra vonatkozóan többek között elérhető a díjazás, a nyitvatartás, üzemeltető elérhetősége.

Szúnyoggyérítés és fakataszter készítés drónnal

Városüzemeltető cégünk, a Győr-Szol Zrt. egy új és modern technológiát is bevetett a szúnyogok számának megritkításáért. A technológia adott, a hatékonysága abban rejlik, hogy kevesebb irtószert használunk, s elérjük azokat a területeket is, amelyeket korábban nem. A kézi vezérlés segítségével tökéletesen ki tudtuk juttatni a célterületekre a granulátumot. A mellészóródás minimális volt, a teszt során kijuttatott granulátummal az izolált lárvák 100%-ban elpusztultak.

A módszer környezetbarát. A drón nem hagy maga után keréknyomot, melyben szintén megtelepedhetnek a szúnyogok.

Ezenfelül az eszköz más területeken is felhasználható. Többek között fakataszter, közterületi kataszter készítése, épületek felmérése, hőkamera segítségével a hőtávvezetékek vizsgálata, eltűnt személyek keresése, természetvédelmi területeken állományfelmérés, parlagfüves területek felmérése…

Sírhelykereső rendszer

A Nádorvárosi köztemetőben 2023 októberében helyeztük üzembe a sírhelykereső rendszert, aminek segítségével a hozzátartozók, barátok könnyedén megtalálhatják az elhunyt sírhelyét és így könnyen leróhatják tiszteletüket előttük.

A rendszert a Győr-Szol Zrt. fejlesztette ki. A programban van lehetőség navigáció elérésére is, ami a legrövidebb úton, okostelefonnal is elnavigálja a felhasználót a célhoz, ez esetben a sírhelyhez.

Környezetvédelmi Bizottságot hoztunk létre

Polgármesterségem egyik első lépéseként 2020-ban létrehoztuk Győr Megyei Jogú Város Környezetvédelmi Bizottságát, mely infrastrukturális és jogi keretet biztosít környezetvédelmi törekvéseinknek. Ugyanebben az évben létrehoztuk a Hatósági Főosztályon belül a Környezetvédelmi Csoportot, akik 2021-ben Környezetvédelmi Osztállyá növekedtek. A Bizottság eredetileg 6 fős létszáma a megalakulás utáni évben tovább növekedett.

Megalkottuk Győr város Klímavédelmi Akciótervét

2023. szeptemberében a Közgyűléssel elfogadtuk Győr Város Klímavédelmi Akciótervét. 2020-ban elindítottuk a Püspökerdő és a szentiváni tölgyeserdő helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítási folyamatát, amit 2022-ben egy önkormányzati rendelettel meg is erősítettünk. Környezetvédelmi Bizottságunk az elmúlt 3 évben számtalan eredményt ért el, fő célkitűzésünkként a lakosság környezetvédelmi szemléletének formálását jelöltük meg.

Fecskevédelmi Programot indítottunk

Elindítottunk egy Városi Fecskevédelmi Progamot, aminek célja a fecskék hazai biztonságának biztosítása, így az egyedszámcsökkenés megállítása is. Szakértők és a lakosság bevonásával elindult a fecskeállomány felmérése és sárgyűjtő helyek kialakítása. 2022-ben a kórház egyik épületére helyeztünk el fecskepelenkákat. Ebbe a programba a középiskolás korosztályt is bevontuk közösségi szolgálat formájában. A 2020-as mérés szerint 5225 egyed fecskét tartottunk számon városunkban. A Bizottság a térségben tevékenykedő társulásokkal és egyesületekkel is elkezdett konzultálni, az első alkalmon csaknem 20 szervezet vezetője volt jelen.

Klímavédelmi Expo – ökotudatos szemléletformáló kiállítás

2021-ben rendeztük meg az első Klíma Expót, ami egy ökotudatos és szemléletformáló kiállítás. Ezen közel 40 kiállító vett részt. A rendezvény fő célja a családok személetváltása, és megmutatni nekik, hogy milyen kis dolgokkal is lehet tenni a környezetünk védelméért. A családosok megszólítása érdekében kísérőprogramok is voltak a kiállítás és expo mellett. Az esemény akkora népszerűségnek örvendett, hogy az European Cooperation Days is díjazta. Először még csak egynapos volt a rendezvény, de másodjára már háromnapos programtervvel készültek a szervezők a négy partner támogatásának köszönhetően is (MVM Zrt., Arrabona EGTC, Széchenyi István Egyetem, GyMSM KIK). A második expo mellékeseményeként megrendezte a szervezőcsapat a WHB – Első Győri Zöld Futást, ahol közel 350 fő vett részt. A 2023-as III. Győri Klíma Expo az MVM energiájával több mint 3500 látogatót vonzott, valamint a WHB – II. Győri Zöld Futáson is több mint ötszázan vettek részt!

TeSzedd! akció és szemléletformálás

2021-ben a TeSzedd! akcióba is csatlakoztunk, amiben a Bizottság nagy szerepet játszott, hiszen a Polgármesteri Hivatal dolgozóival együtt a Rába folyó partját takarították meg az illegálisan lerakott szeméttől. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét folyamán szemléletformáló akció keretében a vásárcsarnok területén a csomagolás-mentességre hívták fel a figyelmet. Országos szinten a kategóriában harmadik helyezést értünk el, majd 2022-ben kategóriagyőztesek lettünk. Az adventi vásár egyik standjában csomagolásmentes üzleteknek is helyet adunk. A 2022-es évben a Bizottság együttműködésével a vásárcsarnokban a vásárcsarnoki eladók a vevők között 200 darab, maradék függönyanyagból készült bevásárlózsákot is kiosztottak. Ezek mellett 2021 novembere óta folyamatosan megjelentet a Bizottság szemléletformáló zöld” cikkeket is, ezekben aktuális és sokakat érintő öko témákat mutatnak be.

Klímabarát település lettünk

2022-ben csatlakoztunk a Klímabarát Települések Szövetségéhez, ez is bizonyítja elkötelezettségünket a környezetvédelem és a fenntarthatóság irányába. Az Agrárminisztérium támogatásával életre hívtunk egy Sövény – Ökoolimpia diákoknak” nevű rendezvényt, ami egy szemléletformáló sportos vetélkedő. Az eseményen az általános iskolák 5 -8. osztályos diákjai vehettek részt, akiknek bővült a tudása a környezetvédelem tekintetében, valamint ráébredhettek arra, hogy akár egy kis környezetbarát tettel is mennyit hozzá lehet járulni egy szebb jövő eléréséhez.

Mint a villám”, (elektro)mobilitás és kerékpározás

Az elektronoké volt a főszerep 2022 júniusban, a Dunakapu téren. A Lightning day – Mint a villám” nevű esemény az elektromobilitás kérdését járta körbe és mutatta meg a területen elért eredmények egy részét. Délelőtt a szárazföldi elektromos járműveket mutatták be (roller, kerékpár, motor, autó). Délután a rakparti szakaszon nagyteljesítményű autók tartottak ellenőrzött rövidtávú gyorsulási bemutatókat. Minden évben csatlakozunk az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap kezdeményezéséhez. Ennek a programsorozatnak keretein belül részt lehet venni bringás reggelin, járnak a Bagoly-járatok”, valamint a kerékpárok rendőrségi jelölésére is lehetőség van.

2949 fát ültettünk el négy év alatt

Polgármesterségem kezdete óta 2949  fát ültettünk városszerte, és létrehoztuk a Babaligetet, ahova minden Győrben született gyermek után elültetünk egy fát. Ez volt az a hely, ahol először elkezdtük alkalmazni az öntözőzsákokat is, amivel sok-sok vizet spórolhatunk meg évente, valamint a növénynek is jobb az egyenletes folyadékellátás. Bevezettük az innovatív favizsgálati módszerek használatát. A Győr-Szol Zrt. vásárolt magának Fakopp eszközöket, amikkel fel tudják mérni egy fa egészségügyi állapotát anélkül, hogy abban kárt kellene tenni. Amennyiben szükséges és a FAKOPP rendszer nem elég, akkor más megoldásokat is igénybe veszünk. Ilyen többek között a húzásos gyökérvizsgálat. Ezeknek és egy hivatali többlépcsős jóváhagyórendszernek köszönhetően csak akkor vágunk ki egy fát, ha arra a műveletre valóban szükség van.
Minden fát megmentünk, amit lehet.

Győri Geotermikus Rendszer

A Győri Geotermikus Rendszer az elmúlt évben rekordmennyiségű, több mint 1 millió gigajoule hőenergiát termelt, melynek Magyarországon két legnagyobb felhasználója Győr városa és az Audi Hungaria Zrt. Ez az energiamennyiség 25 ezer háztartás teljes, éves ellátására elegendő. Ezzel a városban 45 ezer tonnányi szén-dioxid kibocsátását spóroltuk meg. A vezetékrendszer hossza 17 km, másodpercenként pedig 320 liter, 100 fokosnál is forróbb vizet szállít a rendszer, amit 2.430 –2.580 méteres mélységből hoznak fel.

Korszerűsítjük a fényforrásokat!

Lakossági LED-csere programot indítottunk. Önkormányzatunk, előzetes regisztráció után, díjmentesen lecseréli minden győri polgár hagyományos izzóit, energiatakarékos LED -izzókra. 

A közvilágítás tesztelésére kérem a győrieket. Az Álmos utcában a Malom liget melletti szakaszon elkezdődött a közterületi, LED-fényforrások cseréje. A most felszerelt lámpák sokkal energiatakarékosabbak, hosszabb élettartamúak, jobb megoldást kínálnak a korábbi világítótesteknél, így minden szempontból megfelelnek a modern kor követelményeinek. Az energiafogyasztást a negyedére tudjuk majd csökkenteni a beruházással.

Rendezett város, modern hulladékgazdálkodás

A rendezett városhoz stabil kommunális szolgáltatások is kellenek. Győr Magyarország egyik legjobban felkészült szakmai műhelye a hulladékgazdálkodásban. A komplex szolgáltatások, a kétezres évek óta az egész várost lefedő szelektív szigetek rendszere, a hulladékudvarok hálózata, a kihelyezett hulladékudvarok intézménye, a családiházas övezetekben az egyes hulladékfajták háztól történő gyűjtése, a modern kukásautók és munkagépek beszerzése mind illeszkedik a Zöld Győr célkitűzéseihez.

Győr élete elképzelhetetlen jól megszervezett hulladékgazdálkodás nélkül. A győri embereknek fontos, hogy a megszokott napon ürítsék az otthoni kukát, hogy rend és tisztaság legyen a szelektív szigeteken és hogy a hulladékudvarokban díjmentesen és környezetbarát módon le lehessen adni a háztartásban összegyűlő lom és más hulladékokat.

Utóbbi esetben kínálnak jó megoldást a kihelyezett hulladékudvarok, amelyek biztosításával tavasztól őszig az önkormányzat közelebb viszi a lakossághoz a hulladékelhelyezés lehetőségét. Mindezek mellett természetesen a városban lévő hét állandó hulladékudvar is működik.

A kihelyezett hulladékudvarok rendszere idén, 2024-ben is elindult, a győrszentiváni, az adyvárosi, a szigeti és a pinnyédi kitelepüléseket követően összesen több, mint negyven tonna hulladékot mérlegelt és szállított el a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Ugyanezen a négy helyszínen az ügyfelek száma összességében mintegy húsz százalékkal emelkedett, a szolgáltatást tehát egyre többen veszik igénybe.

A hulladékudvarok és a kihelyezett hulladékudvarok igénybevételével kapcsolatos további információk a www.gyhg.hu weboldalon olvasható.

Városunk tisztasága érdekében Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata megköszöni a lakosság együttműködését.
Szívügyünk Győr tisztasága!

2949

darab fát ültettünk eddigi ciklusom alatt

6300

látogató volt a klímaexpókon

Célunk, hogy Győrben mindenki hozzájusson a természethez, és részt vehessen a város zöld jövőjének alakításában.

Szakértőink

Dr. Drotár István

A Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központjának igazgatója

A Széchenyi István Egyetem erős műszaki gyökerekkel rendelkező, a modern technológiákat oktató, kutató és fejlesztő intézmény. Célunk, hogy az innovatív megoldásokat a fenntarthatóság szolgálatába állítsuk, legyen szó távközlésről, telekommunikációról, járműiparról, agráriumról vagy akár egészségügyről. 

A Széchenyi István Egyetemen szereztem villamosmérnöki alap- és mesterdiplomámat, majd doktori címemet is informatikai tudományokból. Büszke vagyok arra, hogy egykori hallgatóként magam is hozzájárulhatok az említett célok eléréséhez. 2014 óta vezetem az intézmény Rádiófrekvenciás Vizsgálólaboratóriumát, 2020 óta pedig Digitális Fejlesztési Központját. Számos egyetemi projekt megvalósításában közreműködtem, több programot irányítottam is. Az 5G Koalícióban intézményünk szakmai kapcsolattartója, a Magyarországi Drón Koalíciónak pedig szakmai vezetője vagyok.

Kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységünk (K+F+I) fókuszában olyan technológiai területek állnak, mint a drónfejlesztés, a vezeték nélküli távközlési megoldások és az 5G.

Célunk, hogy hallgatóinkat bevonjuk kutatásainkba, és felkészült, az újabb és újabb kihívásokra reagálni tudó, naprakész szakembereket képezzünk. Feladatunknak tekintjük, hogy K+F+I tevékenységünkkel a valós ipari igényeket szolgáljuk ki, hozzájáruljunk a város és a térség versenyképességének erősítéséhez, innovációinkkal pedig több technológiai területen is meghatározó szerepet játsszunk.

Dr. Torma András

A Széchenyi István Egyetem Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense

A Széchenyi István Egyetem egyik stratégiai célkitűzése a fenntarthatósághoz való hozzájárulás. Ez a cél éppúgy jelen van képzéseinkben, a kihívásokra válaszolni tudó szakemberek kinevelésében, ahogy tudományos, kutatási tevékenységünkben. Intézményünk a modern technológiákat és innovációkat is e feladat szolgálatába állítja, többek közt a körforgásos gazdálkodás, az energiahatékonyság növelése, a precíziós gazdálkodás, az egészséges élelmiszer-előállítás, az elektromobilitás, az autonóm járművek, a drónkutatás vagy épp a mesterséges intelligencia területén. 

A Széchenyi István Egyetemen 2008 óta tevékenykedem oktatóként és kutatóként, 2015-től tanszékvezetőként. Az akadémiai tevékenységem mellett a versenyszférában is dolgozom a környezetmenedzsment területén. 

Az egyetem nem csupán egy győri intézmény, de szerves résztvevője, alakítója is a város életének. A térség élhetőségének, fenntartható fejlődésének biztosítása, egészséges környezetének megőrzése, természeti értékeinek megóvása mindannyiunk felelőssége. Ehhez a közös feladathoz az egyetem kutatásaival, a várost és a régiót érintő projektekkel járul hozzá. Ennek érdekében magam is olyan fontos programokban működtem közre, mint Győr Megyei Jogú Város Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve, Győr Klímastratégiája és a hozzá kapcsolódó szemléletformáló tevékenységek kidolgozása, a térségi hulladék-szemléletformálási és innovációs mintaprojekt vagy a Szigetköz és Csallóköz rehabilitációját szolgáló Insula Magna Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program. A győri közgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának tagjaként is erősítem a város és az egyetem közös fenntarthatósági törekvéseit.